El director general de Difusió, Ignasi Genovès, ha remarcat que els festivals d’estiu de música clàssica de Catalunya han estat fruit de la societat civil, un fet diferencial de Catalunya, en la inauguració de l’exposició Temps d’il·lusió, temps de reflexió. Festivals d’estiu de música clàssica, que s’ha fet al Jardí del Palau Robert. També hi ha assistit el secretari general d’Empresa i Coneixement, Pau Villoria, el comissari de la mostra i crític musical Jorge de Persia i representants del Departament de Cultura i de diversos festivals.
Ignasi Genovès també ha afirmat que el recorregut per l’exposició, amb prop de 100 festivals a tot el territori, posa de manifest la capil·laritat d’aquest fenomen musical i la vitalitat de la societat civil de Catalunya. També ha explicat que la exposició es presentarà, després del Palau Robert, als Festivals del Castell de Peralada, de Vilabertran i a l’Espai Santa Caterina de Girona, coincidint amb l’Any del Turisme Cultural.
Al seu torn, el comissari de l’exposició i crític musical, Jorge de Persia, ha afirmat que “els festivals són un fet cultural únic a Europa” i que demostren la il·lusió i el compromís amb la cultura a tot el país.
El Palau Robert dedica l’exposició als festivals d’estiu de música clàssica, que aporta una visió integral d’una manifestació singular i un fenomen cultural important, més de 50 festivals repartits per tot el territori i que parlen d’una societat, d’una cultura i un temps difícil.
L’exposició Temps d’il·lusió, temps de reflexió. Festivals d’estiu de música clàssica l’organitza la Generalitat, amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) del Departament de Cultura. La mostra es pot visitar del 5 d’abril al 30 de juny al Jardí del Palau Robert.
Des de la dècada dels 80 s’han organitzat a tot Catalunya més d’una cinquantena de festivals a diversos pobles i comarques, una iniciativa, en la majoria dels casos, de col·lectius professionals o socials locals. Una tasca que ha afavorit la creació i el desenvolupament d’escoles de música, de grups musicals i una generació de joves intèrprets. D’aquells anys arriben festivals com els del Castell de Peralada, Torroella de Montgrí, la Schubertíada a Vilabertran, el Festival Pau Casals del Vendrell o el Festival Internacional de Cambrils, que ja es troben en el mapa internacional. I els darrers anys han sorgit veus noves com el Festival de Música Antiga dels Pirineus o Nits de Clàssica, a Girona. Més de seixanta anys ens separen el primer Festival creat a S’Agaró, i seixanta del de la Porta Ferrada.
Aquesta exposició iniciarà aquest estiu un recorregut per diversos festivals, amb Peralada i Vilabertran d’inici, coincidint amb l’Any del Turisme Cultural.