ArtsLibris, Fira Internacional del Llibre d'Artista i Edició Contemporània de Barcelona, celebrarà la seva novena edició del 21 al 23 d’abril al centre d'artArts Santa Mònica. Un any més, els llibres d'artista i la bibliofília contemporània nacional i internacional es donaran cita en el marc de la festivitat de Sant Jordi.
Al llarg de les seves vuit edicions a Barcelona, la primera participació en la Feria Internacional del Libro de Guadalajara en 2017 i la tercera edició a ARCOmadrid, ArtsLibris s'ha consolidat com la principal fira a Espanya per a la difusió i comercialització del sector editorial del llibre d'artista, el fotollibre i l'edició contemporània, gràcies a la seva oferta d'expositors i l'enfocament internacional del projecte.
A més de la directora i fundadora Rocío Santa Cruz (editora i galerista), ArtsLibris compta amb un equip assessor format per Glòria Picazo, crítica d'art i comissària independent, especialista en llibres d'artista; Pedro Torres, comissari i gestor cultural; i Blanca del Río, comissària assistent.
En aquesta vuitena edició, la fira contínua amb el seu programa cultural consolidant-se com una prestigiosa plataforma de producció, difusió i intercanvi editorial, oferint diferents trobades i activitats entre les quals cal destacar la celebració els dies 21 i 22 d’abril de la V edició del Simposi Internacional sobre Edició i Col·leccionisme, moderat per Glòria Picazo i amb la participació de João Fernandes (subdirector artístic del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía), Mela Dávila (comissària independent), Sergio Rubira (subdirector de Col·lecció i Exposicions del IVAM) i Dra. Anne Thurmann-Jajes (Centre for Artists' Publications – Weserburg-Museum für moderne Kunst), que rep el suport d'Acción Cultural Española (AC/E) mitjançant el seu Programa para la Internacionalización de la Cultura Española (PICE) en la modalitat de visitants.
Aquesta plataforma de debat es veurà ampliada pel Speakers' Corner, un espai dinàmic per a la conversa, la difusió i l'intercanvi entre els editors participants que comptarà amb la presència d'artistes d'important reconeixement professional dins el sector de l'edició contemporània. Alguns dels convidats són Horacio Fernández, Manuel Olveira, Manuel Segade, Natasha Christia, Annakarin Quinto, Gonzalo Elvira, Oriol Fontdevila, Ana Garcia-Pineda i Wilfredo Prieto.
Així mateix, en el marc de la fira, es podrà visitar l'exposició Biblioteques insòlites, un projecte comissariat per Glòria Picazo amb motiu de la novena edició d'ArtsLibris, una co-producció entre La Casa Encendida (Madrid) i Arts Santa Mònica. Aquesta exposició reuneix en un mateix projecte la idea de “biblioteca infinita”, insaciable, sempre canviant i oberta a tota mena de coneixements, amb aportacions realitzades per artistes contemporanis, que a partir de finals de la dècada dels seixanta i fins a l'actualitat, han revisat la idea de biblioteca, d'arxiu i del llibre com a font inesgotable de coneixement. L'exposició compta amb els artistes Ignasi Aballí, ALIAS, Clara Boj i Diego Díaz, Fernando Bryce, Iñaki Bonillas, Antònia del Río, Enric Farrés Duran, Dora García, Javier Peñafiel, Juan Pérez Agirregoikoa, Francesc Ruiz i Oriol Vilanova.
També, durant els dies de la fira i amb motiu d'aquesta, es podrà visitar l'exposició Nova York en fotollibres, comissariada per Horacio Fernández i produïda pel Centro José Guerrero (Granada). La mostra presenta mig centenar de llibres editats en diferents països durant el segle XX. En aquests llibres Nova York és l'objecte d'un sense fi de mirades i sensibilitats, en una gran varietat d'aproximacions visuals: el reportatge, el documental, la foto viatgera, el record turístic, l'arquitectura, la propaganda, l'art conceptual, la cultura d'arxiu, la combinació de paraula i imatge, l'experimentació formal i, sobretot, la fotografia de carrer, protagonista de la millor història de la foto a la segona meitat del segle XX.
D'altra banda, la Sèrie AL, un projecte editorial d'ArtsLibris que compta amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell, segueix amb el seu compromís anual de realització d'un llibre d'artista d'edició limitada. Aquest any es presentarà la publicació del quart volum de la sèrie, titulat Loophole, a càrrec de l'artista conceptual cubà Wilfredo Prieto. L'edició limitada de guants i bosses, iniciada en 2017, estarà dissenyada per Ignasi Aballí i produïda amb el suport de la Blueproject Foundation.
Com en anteriors edicions, s'atorgarà el Premi ArtsLibris–Fundació Banc Sabadell, amb un jurat internacional especialitzat en llibres d'artista que s'encarregarà de triar les millors publicacions d'ArtsLibris Barcelona 2018.
Entre els expositors, destaquen:– la presència catalana amb 50 editorials;– 21 editors internacionals procedents d'Europa, Estats Units iLlatinoamèrica;– entre els llatinoamericans, destaquen els procedentsd'Argentina, Guatemala i Mèxic;– Espanya, Itàlia i França són els països europeus amb majorrepresentació entre expositors.Aquesta programació permetrà aconseguir l'objectiu d'ArtsLibris de concentrar durant tres dies als editors, artistes, comissaris i professionals més rellevants del sector, que conviuran amb col·leccionistes i amants del llibre d'artista, en un espai dedicat a la creació editorial contemporània.
A la imatge, Arts Libris 2017.