El 17 d’abril a 2/4 de 7 de la tarda, el CCCB ofereix, tan presencialment com per retransmissió en directe a través del seu web, la conferència L'ètica i la política de la no-violència de la filòsofa nord-americana Judith Butler, presentada per Marina Garcés.
Segons Judith Butler, tot i que sovint s’ha emprat la noció de «dependència» per justificar el relat colonial, en adduir que unes poblacions són més dependents que d’altres, aquesta paraula agafa un sentit ben diferent quan pensem en la condició de necessitat i vulnerabilitat que caracteritza les nostres vides des de la infantesa fins a la vellesa. Quan ens fem adults no deixem mai de ser dependents perquè no som éssers que puguin sostenir-se a si mateixos. Sempre ens repengem en un altre o en un conjunt de serveis públics, ja sigui el paviment sobre el qual caminem, la biblioteca a la qual anem o els serveis bàsics de salut i les formes de refugi que sustenten les nostres vides. D’acord amb Judith Butler, una de les raons per les quals les retallades i les polítiques d’austeritat sota el neoliberalisme són tan inacceptables és que neguen o subcontracten els serveis públics bàsics que necessitem per viure i créixer. En aquesta conferència, Butler es basarà en el treball fet per Adriana Cavarero per considerar què vol dir dependre d’un altre cos i quines implicacions té aquesta dependència per a la renovació dels ideals socialistes i per a una ètica i una política de la no-violència.
Amb motiu d'aquesta conferència, l'Institut d'Humanitats de Barcelona ha organitzat el curs «Lectores de Judith Butler», que comptarà amb la participació de Marta Segarra, Lorena Fuster, Meri Torras, Begonya Saez, Marina Garcés i Joana Masó.