Demà dijous, 12 d’abril, el Castell de Montjuïc obre les portes de l’exposició La revolució pedagògica de Ferrer i Guàrdia , que es podrà veure fins al 2 de setembre del 2018 a les sala 20 del pati d’armes.
La revolució pedagògica de Ferrer i Guàrdia està centrada en la figura de Francesc Ferrer i Guàrdia i posa en relleu el seu paper en la renovació pedagògica a Catalunya i arreu del món, amb la creació de l’Escola Moderna.
Per primera vegada, els objectes personals de Ferrer i Guàrdia veuran la llum en una exposició a Barcelona: llibretes manuscrites amb anotacions i poemes, pensaments escrits des de la presó i, fins i tot, la seva agenda de contactes.
Francesc Ferrer i Guàrdia (1859-1909), amic personal de Decroly, és l'introductor de l'Escola Nova a Catalunya, fet que el va situar a l’avantguarda dels moviments de renovació pedagògica. L’exposició tracta els referents, objectius, principis, repercussió i abast de la seva gran obra: l’Escola Moderna, el model pedagògic de la qual va significar una autèntica revolució pedagògica en un context social convuls i amb un sistema educatiu precari.
El projecte educatiu innovador de Ferrer i Guàrdia, junt amb el seu perfil ideològic anarquista, republicà, maçó i lliurepensador, li van costar la vida, i va ser executat al mateix Castell de Montjuïc a principis del segle XX.
L’exposició La revolució pedagògica de Ferrer i Guàrdia compta amb la col·laboració especial de la Fundació Ferrer i Guàrdia.
La Revolució Pedagògica de Ferrer i Guàrdia forma part dels actes commemoratius de La Primavera RepublicanaLa Revolució Pedagògica de Ferrer i Guàrdia forma part dels actes del programa La Primavera Republicana, que per tercer any consecutiu, organitza l’Ajuntament de Barcelona, a través del comissionat de Programes de Memòria, per celebrar els valors republicans de llibertat, igualtat i fraternitat.
La Primavera Republicana tindrà lloc entre el 14 al 21 d’abril, amb un ampli programa d’activitats i noves senyalitzacions de memòria als carrers de la ciutat.