Els Premis Recercat és l'acte més destacat del XIV Recercat. Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana, que se celebrarà a la ciutat de Manresa, Capital de la Cultura Catalana 2018, des d'aquest divendres i fins al diumenge 15 d'abril, organitzada per l'Institut Ramon Muntaner (IRMU), el Centre d'Estudis del Bages, l'Ajuntament de Manresa, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Els guardons volen reconèixer la tasca feta arreu dels territoris de parla catalana per part dels centres d'estudi o per persones que hi estiguin vinculades. El lliurament s'hi realitzarà aquest dissabte a dos quarts de dues del migdia, a l'Auditori de l'Espai Plana de l'Om de Manresa. La presentació anirà a càrrec de l'actriu sallentina Tàtels Pérez i comptarà amb l'actuació musical de la cantautora tortosina Pili Cugat acompanyada a la guitarra per Carlos Lupprian.
En aquesta edició, els Premis Recercat guardonaran, en la modalitat d'entitat, a la Fundació Bosch i Cardellach i, en el premi a la persona, a Xavier Sitges i Molins. En tots dos casos es vol reconèixer la llarga trajectòria de recerca, investigació i difusió del patrimoni de les comarques de la Catalunya Central que han portat a cap els dos guardonats.
La Fundació Bosch i Cardellach, amb seu a Sabadell, va ser constituïda l'any 1942, té com a principal objectiu promoure els estudis locals i comarcals i ser lloc de trobada, de reflexió i de debat dels estudiosos locals i de la ciutadania. Per tal de dinamitzar i potenciar l'intercanvi de coneixements i d'experiències entre els membres de l'entitat i el conjunt de la ciutadania sabadellenca i vallesana organitza al llarg de l'any un seguit d'activitats ben diverses que van des de les conferències als seminaris, passant pels debats i els cursos. Convoca, juntament amb altres organismes, premis de recerca com ara el Premi Montserrat Miró i Marimon i Fem + matemàtiques a Sabadell i la Beca d'Història Local Miquel Carreras. També hi publica documents inèdits de caràcter local i comarcal d'interès pels estudiosos.
Per la seva part, Xavier Sitges i Molins, nascut a Sallent l'any 1921, és advocat i historiador. Va estudiar dret a Barcelona i es va establir a Manresa el 1946. Políticament i socialment sempre ha estat una persona compromesa amb els ideals de catalanisme, democràcia, llibertat i justícia social. Des de la seva tasca com a advocat, durant el franquisme i la transició, va assessorar i defensar represaliats pel franquisme, així mateix va ser un lluitador actiu i va contribuir a la democratització de la vida política de la ciutat. Culturalment, és un apassionat i un gran divulgador de l'art i de la història del Bages, sobretot del patrimoni medieval i barroc. Sitges és l'historiador en actiu de més edat de la comarca. Ha escrit més d'un centenar d'articles a moltes de les capçaleres culturals de la comarca i també porta publicats 11 llibres i opuscles sobre el patrimoni de la zona. La seva llarga trajectòria cívica i professional ja el va fer mereixedor l'any 1986 del Premi Bages de Cultura, convocat per Òmnium Cultural.
Pel que fa al Recercat, jornada en què s'emmarquen els Premis Recercat, té entre els seus objectius principals esdevenir un marc de trobada, de reflexió i de debat per als centres d'estudi, alhora que un aparador públic de la tasca de recerca que fan aquestes entitats al llarg de l'any. Així al llarg dels tres dies, el Recercat oferirà diverses activitats obertes a tothom com ara exposicions, presentacions, taules rodones, sortides culturals, activitats infantils i una fira d'entitats que s'ubicarà a la plaça de Sant Domènec i on s'exposaran les publicacions i activitats dels més de cent centres d'estudis que hi participen.
Els principals escenaris del Recercat seran la plaça de Sant Domènec, l'Auditori i la Sala d'Exposicions de l'Espai Plana de l'Om, tots d'entrada lliure.
A la imatge, Xavier Sitges i Molins.