La Fundació Gala-Salvador Dalí ha presentat el dia 12 d'abril el documental
Salvador Dalí, a la recerca de la immortalitat a la sala Proyecciones de Madrid. El dia 13 d'abril a les 11.30 h. es projectarà a Cinesa Diagonal de Barcelona. El documental, que permet un fascinant recorregut per la vida i l’obra de Salvador Dalí i de Gala, ha estat produït per la Fundació Dalí i realitzat per DocDoc Films, i es podrà veure a les sales de cinema els dies 17 i 18 d’abril. Han participat en la presentació Montse Aguer, directora dels Museus Dalí i guionista del projecte, i David Pujol, de la productora DocDoc Films, director i guionista del documental.
Sinopsi
El documental comença el 1929, any crucial en la trajectòria i la vida de Dalí, quan va ingressar al grup surrealista i va conèixer Gala, i acaba l’any de la mort de l’artista, el 1989. En tot aquest recorregut vital i artístic, tenen un pes destacat les tres geografies que van marcar l’artista: Portlligat, única casa-taller estable que tenia, Figueres, la seva ciutat natal, on va crear el Teatre-Museu Dalí, i Púbol, el Castell que Dalí va regalar a Gala. També apareixen imatges d’altres ciutats que van ser centrals en la vida i obra de Dalí, com París i Nova York.
L’obra, d’una durada de quasi dues hores, aborda per primera vegada el Triangle Dalinià conformat per Portlligat, Figueres i Púbol. Els tres espais estan integrats en un recorregut vital que té com transfons l’ànsia d’immortalitat i transcendència de l’artista. Permet endinsar-se en la casa de la Costa Brava i en el Castell de Gala, i submergir-se en l’univers privat de Dalí, on cada objecte contribueix a desxifrar el seu codi vital, artístic i amorós. A Portlligat, les petites barraques de pescadors s’entrellacen mitjançant escales i passadissos laberíntics i creixen a mode d’estructura molecular, reflex de com evoluciona la relació sentimental de Dalí amb Gala al llarg de cinquanta anys. Púbol representa la culminació de l’amor cortès, la materialització del compromís que Dalí va adquirir amb la seva musa i col·laboradora. Ambdós espais estan integrats en un entorn paisatgístic que condiciona el caràcter i l’obra de l’artista. D’una banda, l’especificitat del Cap de Creus, a l’extrem nord-est de la Península i, de l’altra, l’assossec de l’entorn rural empordanès, refugi de Gala.
En el documental s’inclouen les veus d’Antoni Pitxot, pintor, amic personal del Mestre i primer director dels Museus Dalí, Montse Aguer, actual directora dels Museus Dalí, Jordi Artigas, responsable de les cases-museu de Portlligat i Púbol, David Pujol, director i guionista del projecte audiovisual, Estrella de Diego, acadèmica de Belles Arts, i Amanda Lear, artista. En off es poden sentir Salvador i Anna Maria Dalí, i Emili Puignau, l’arquitecte que va rehabilitar les dues residències. Il·lustren aquest recorregut nombrosos documents audiovisuals i fotogràfics, alguns d’ells inèdits.
Aquest nou documental va més enllà del Dalí-personatge i permet apropar-se al pintor i a l’home, així com als espais concebuts per ell, que tant han ajudat a configurar la seva immortalitat.
La Fundació Dalí ja va produir anteriorment un documental, la realització del qual va anar a càrrec de DocDoc Films,
Dalí, l’última gran obra. Ha rebut nombrosos guardons, entre els quals s’hi compta el Golden Prize que concedeix AVICOM (secció audiovisual de l’ICOM en la categoria de llargmetratges de museus).
Fitxa tècnica del documental
Any de realització: 2018
Estrena: 17 d’abril a sales de cinema
Producció: Fundació Gala-Salvador Dalí
Realització: DocDoc Films
Direcció: David Pujol
Guió: Montse Aguer i David Pujol
Fotografia: Ivan Carrero
Edició: Jordi Muñoz
Documentació: Rosa Maria Maurell (arxiu fotogràfic), Lucia Moni (documents audiovisuals), i Cuca Costa (coordinadora), de la Fundació Dalí
Distribució a sales de cinema: Versión Digital
Durada: 1h 45 minuts
Idioma: Català/Castellà
Tràiler:
https://youtu.be/20Xqh3GrGak
Web:
www.salvadoredalidocumentary.com
A les imatges, a dalt, escena del documental; a sota, Montse Aguer i David Pujol.