La Fundació Bancaixa, plaça Tetuan 23 de València, presenta Zuloaga. Caràcter i emoció, la primera exposició monogràfica que es realitza a València del pintor basc, un dels artistes clau en el canvi del segle XIX al XX europeu. La mostra proposa un recorregut exhaustiu per l'obra de Zuloaga a través d'una selecció de 66 llenços que ofereixen una revisió retrospectiva de la seva trajectòria amb obres datades entre 1888 -quan l'artista comptava amb 18 anys- i 1945, l'any de la seva mort. Realitzada amb la col·laboració del Museu Ignacio Zuloaga a Pedraza i la seva presidenta, la néta del pintor Maria Rosa Suárez Zuloaga, l'exposició descobreix al públic una part important d'obra inèdita de l'artista.
Zuloaga. Caràcter i emoció, comissariada per Sofía Barrón i Carlos Alonso, revisa períodes crucials en la seva pintura: la seva etapa de formació al París dels ismes finiseculars; seva maduració reprenent procediments clàssics i afirmant, com els seus mestres, a Velázquez, Ribera, Zurbarán, Goya i el seu admirat Greco; i la conformació a través de la seva pintura d'una part de la identitat espanyola de l'època. L'exposició mostra l'Zuloaga retratista -amb retrats de personatges anònims, de l'aristocràcia i la burgesia espanyoles, retrats d'empremta oficial, de col·legues de professió i coetanis de la cultura i la intel·lectualitat, i retrats intimistes de la seva família- i també al pintor de paisatges amb Castella com a teló de fons.
L'exposició reuneix obra de 29 prestadors entre els quals es troben la col·lecció de la família dipositada al Museu Ignacio Zuloaga; així com col·leccions particulars i institucionals com les del Museu Centre d'Art Reina Sofia, Museu de Belles Arts de Bilbao, Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, Museu San Telmo, Col·lecció Iberdrola, Patrimoni Històric de la Universitat Complutense de Madrid, Diputació Foral de Guipúscoa, Museu Carmen Thyssen Màlaga, Museu Basc de Bilbao, Museu Nacional d'Art de Catalunya, i Museu de Segòvia.
Amb motiu de la mostra, s'ha editat un catàleg que reprodueix les obres presentades a l'exposició, així com documents i fotografies dels arxius familiars, i que presenta textos inèdits d'investigació sobre Zuloaga signats pels comissaris Sofia Barrón i Carlos Alonso, Isabel just, José Vallejo Prieto, Isabel just i Mariano Gómez de Cas.
Com a activitat complementària a la mostra es van a desenvolupar tallers en què s'acostarà l'art de Zuloaga a persones grans amb mobilitat reduïda a través d'una activitat que es desenvoluparà en residències i centres de dia. L'exposició compta amb visites guiades gratuïtes els divendres i dissabtes a les 19 hores a les que cal inscriure a través del correu visitasguiadas@fundacionbancaja.es.
A la imatge, fotografia d'una de les sales de la mostra.