El monestir de Sant Pere de Rodes i la Canònica de Vilabertran ampliaran de forma excepcional fins a mitjans de setembre la seva programació d'estiu per donar resposta a l'elevada demanda que han registrat les activitats celebrades durant el de juliol i agost. Durant aquests dos mesos, totes les places de les activitats d'estiu programades pels dos conjunts monumentals s'han exhaurit amb desenes de persones que s'han quedat en llista d'espera. Un turisme de proximitat, amb usuaris gironins i catalans, han omplert les activitats que s'han celebrat amb aforament reduït respecte a altres anys a causa de les mesures sanitàries aplicades arran de la COVID-19.
Sant Pere de Rodes allargarà la programació estiuenca amb les visites guiades en català durant els caps de setmana i les activitats Mrs Stone i els tresors de Sant Pere de Rodes (dimarts); Clandestins: nova Nit de Vins a Sant Pere de Rodes (dijous) i Furtius i exploradors a Sant Pere de Rodes (divendres). El passat més clandestí del monestir és el fil conductor de les activitats d'aquests mesos, amb propostes inèdites i per a tots els públics que permeten descobrir les històries relacionades amb el moment en què els monjos van abandonar el conjunt monumental, el 1798.
En el cas de la Canònica de Vilabertran, es programen noves sessions de la nova activitat Un brindis pels nuvis! Nit de vins a la Canònica de Vilabertran, que se celebra els dimarts i que permet conèixer un esdeveniment excepcional que va tenir lloc en aquest espai l'any 1295: el casament de Blanca de Nàpols i el rei Jaume el Just.
Les activitats d'aquest setembre a Sant Pere de Rodes i Vilabertran tindran lloc a les 19.00h. Cal tramitar les reserves al correu reservesspv.acdpc@gencat.cat o als telèfons 972 387 559 i 972 194 238. Les activitats vinculades al vi en els dos conjunts monumentals es realitzen amb la col·laboració del Consell Regulador de la DO Empordà i de la Ruta del Vi DO Empordà.
Música medieval en directe i experiències creatives
Durant aquestes setmanes també es tancarà el cicle Música medieval a Sant Pere de Rodes, protagonitzat per Antoni Madueño, el reconegut musicòleg i intèrpret que ha ofert diverses propostes al llarg d'estiu. El 5 de setembre, el cicle es tancarà amb un taller de polifonia medieval amb una aproximació divulgativa dels cants medievals. Així mateix, la Canònica de Vilabertran acull fins al 20 de setembre l'exposició Intensitats, que aplega les propostes dels artistes NeiAlbertí i Àlex Pallí. Comissariada per Carme Sais i organitzada pel Bòlit, la mostra recull, en tres espais de la Canònica, les propostes d'aquests dos artistes guixolencs que combinen el seu treball individual amb altres experiències creatives de caràcter col·lectiu i tenen en comú la seva passió per l'art i el fet d'entendre la pràctica artística com una experiència vital fonamental.
Mesures de seguretat
El Departament de Cultura, a través de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, ha dedicat importants esforços a implantar mesures que garanteixin la seguretat i protecció dels treballadors i visitants, i també del patrimoni. Amb l'objectiu d'oferir espais segurs, s'han adoptat mesures específiques de protecció, informació i senyalització, alhora que s'han adequat els espais als actuals requeriments normatius. També s'han modificat i adaptat els horaris i protocols, tant d'atenció al públic com de neteja, per garantir la correcta atenció als visitants.
Pel que fa als requisits que s'exigeix a les persones que visitin els monuments i jaciments, cal dur sempre la mascareta posada, seguir les indicacions de les persones responsables dels equipaments, respectar la distància física de 2 metres, i es prioritza el pagament amb targeta de crèdit.
Foto: Rafael López-Monné / Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya