L'Associació d'Artistes Visuals de les Illes Balears ha emès un comunicat en relació a l'exclusió de les arts visuals en el programa d'Art Jove:
"El setembre de 2014 els artistes visuals de les Illes Balears (AAVIB) vam iniciar la campanya "Frau Jove", concebuda com una arma creativa per fer prendre consciència als governants de la seva responsabilitat no només amb la promoció de l'art jove, sinó amb la creativitat i la cultura en general, arran de l'eliminació del certamen Art Jove Arts Visuals per part del Govern l'any 2013.
L'AAVIB va impulsar el contra-certamen per visibilitzar la necessitat d'aquesta plataforma i demostrar la falta de voluntat política de cara a la professionalització de les polítiques de projecció de la cultura balear. L'associació va trobar el suport de professionals de la cultura com la comissària Chus Martínez, el crític d'art David G. Torres, i la historiadora de l'art Piedad Solans, així com l'últim guanyador del certamen oficial Art Jove 2012, l'artista Bartomeu Sastre.
A la convocatòria de 2017, vam reivindicar la falta de rigor i la precarització d'unes bases en les quals hi mancava la contractació dels artistes i on els finalistes han hagut d'esperar mig any per cobrar la producció del premi.
Ara l'any 2018, per sorpresa, les arts visuals han estat eliminades del programa d'Art Jove. Des de l'AAVIB ens demanem amb quin criteri s'han canviat les disciplines, i perquè la fotografia o el disseny gràfic no han passat, com la resta de modalitats, a ser bianuals. Serà per què són aquestes unes disciplines que entren dins la lògica de productivitat de la institució o és per què resulten poc molestes? Per altra banda, posem en dubte el criteri de segmentació de les arts en disciplines tan restrictives. No és l'art contemporani un espai de naturalesa interdisciplinària? Què ens queda esperar per l'any que ve? La convocatòria de les modalitats de performances, net art, art relacional, gravat, macramé, collage o poesia visual?
Considerem que si l'Art Jove vol realment "fomentar i potenciar la creativitat artística en l'àmbit juvenil de les Illes Balears" (així com afirma la pàgina web de l'institut Balear de la Joventud), hauria de ser, no una plataforma per la precarització, sinó un espai per assolir els paràmetres de professionalització i bones pràctiques, convertint-se en exemple de referència. Així, seria essencial rebre un tracte professional; remunerar a l'artista per la feina feta, respectar els drets d'autor, normalitzar l'ús del contracte per escrit, aplicar la transparència, la participació de jurats independents i professionals i desterrar la censura, qüestions que ni es compleixen ni s'esmenen en les citades bases.
L'AAVIB suma a aquestes peticions, la convocatòria regular del certamen Art Jove Arts Visuals i el compromís real de la Conselleria de Cultura, Educació i Esports amb la creació jove Balear"