Neix Xuxurlatuz "un exercici de memòria col·lectiva" que té a Vitòria-Gasteiz com a eix central. Cristina Bereciartua dirigeix el projecte que començarà a recollir vivències i anècdotes per teixir una història "recopilant els records de la gent normal". Ha rebut la beca Ikertuz del Govern Basc i el projecte pilot de recollida d'històries començarà al nucli antic de la capital.
Aquest projecte cultural que aposta perquè crear un nou relat de Vitòria. Un relat "més proper, més humà, més personal però ... que passi de ser privat a ser col·lectiu". Aquest és l'objectiu del projecte Xuxurlatuz - Gasteizko Oroimenak de Cristina Bereciartua. "¿Quin és el teu millor record del Casc Vell? Va ser escenari d'un moment important en el personal? Tens alguna anècdota que et va passar aquí? ¿Participaves en algun moviment social i vau fer alguna cosa al nucli antic? Has vist evolucionar el barri aquests anys? ¿Un amor? ¿Una trobada fortuïta? ¿Un furtiu? Recordes algun lloc que ha deixat d'existir? Un comerç? "S'ha preguntat en la presentació pública realitzada aquest matí davant els mitjans de comunicació. Segons ha explicat, el projecte li atorga l'oportunitat de "fer alguna cosa que sempre he volgut per a la ciutat: una història recopilant els records de la gent normal, com tu i com jo, dels que construeixen la història mentre compren el pa".
Per dur a terme el projecte, Bereciartua necessita de la col·laboració de la ciutadania. "Aquesta tasca no puc fer-la sola, perquè sinó només seria la meva visió i seria una història molt més pobra de la que realment ha anat teixint la nostra ciutat. Per això he volgut obrir canals de participació, perquè qualsevol em pugui fer arribar els seus records ". Únicament cal deixar un record personal o col·lectiu "que hagis viscut i que tingui com a escenari el nucli antic de la ciutat" en algun dels bústies que ha habilitat a aquest efecte en el Centre de Salut de Alde Zaharra, el Centre Cívic Aldabe i al Centre Cívic el Campillo.
"Encara que no ho creguis, la teva aportació és molt important per a mi, ja que cada història que queda en l'oblit fa que el coneixement que tenim sobre Vitòria-Gasteiz sigui menys ric que la realitat", ha explicat. Per això, a més de la via presencial, Bereciartua ha posat en marxa altres opcions com l'email oroimenak@xuxurlatuz.com o la pàgina web xuxurlatuz.com. Segons ha explicat, ha volgut també obrir-se a diferents formats "des d'una foto amb una breu explicació, un vídeo en el qual expliquis la teva història, un dibuix, un podcast, una cançó o la clàssica, un text. L'important és que sigui un format amb el qual les persones que vulguin participar es sentin còmodes ".
Tots aquests relats s'aniran publicant mica en mica en la pàgina web del projecte "després de recollir les històries es farà una selecció d'algunes d'elles i es recolliran en el que serà el primer capítol d'un llibre més ampli, que recorrerà els diferents barris de Vitòria- Gasteiz ".
A la imatge, Cristina Bereciartua.