El Centre Cultural-Llibreria Blanquerna, carrer Alcalá 44 de Madrid, presenta del 19 d'abril al 23 de juny l'exposició fotogràfica Palau mira Picasso. Aquesta és una producció de la Fundació Palau i la Fundació Picasso Casa Natal que ara es presenta per primera vegada a Madrid, al CCLBlanquerna, amb motiu de l'Any Palau i Fabre.
Palau mira Picasso reflecteix l'amistat que va existir entre l'escriptor català i l'artista malagueny. Josep Palau i Fabre (Barcelona, 1917-2008) va ser un dels autors que millor va saber observar la vida i l'obra de Pablo Picasso (Màlaga, 1881-Mougins (França), 1973). Palau convertit en fotògraf, va retratar amb la seva càmera Kodak 35 al seu bon amic Picasso, així com aquells llocs i persones més importants en la vida del pintor. Per això, l'exposició està basada en el mateix arxiu del poeta, amb una selecció de les fotografies que va prendre durant el seu seguiment picassià.
Aquesta exposició integra 57 fotografies inèdites fins a l'exposició, diversos materials i un vídeo. A més d'incloure imatges poc conegudes de Picasso i d'altres amb la seva musa i segona esposa, Jacqueline, s'observen unes instantànies del seu vincle amb Madrid. Fins a la capital es va dirigir Palau i Fabre en els anys 70 per realitzar les fotografies dels llocs on havia residit un Picasso estudiant i on havia establert algun dels seus tallers, com el de Lavapiés.
Picasso va estar a Madrid de forma intermitent. Primer per estudiar a la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, el 1897 i conèixer els clàssics visitant el Museu del Prado. Una segona estada a la ciutat el va portar a posar en marxa la revista 'Art Jove', exponent del primer moviment modernista, reflex de l'afany renovador en el camp de les arts i de la literatura que es va desenvolupar a Espanya en el canvi del segle XIX al XX.
En un recorregut per l'exposició el visitant podrà conèixer els escenaris relacionats amb el pintor a La Corunya, Màlaga, Catalunya (Barcelona, Gósol, Horta de Sant Joan), Madrid, Itàlia (Sori, Nàpols, Roma, Pompeia) i França (Ceret , París, Vallauris, Mougins).
En una vitrina s'exhibeixen alguns dibuixos i materials personals, d'entre els quals cal esmentar: la càmera fotogràfica del mateix Palau; un retrat de Pablo Picasso; un pot amb sorra de la platja de La Garoupe on es banyava el pintor; l'agenda de Palau i Fabre oberta a la pàgina del dia de la mort de Picasso; una sèrie de sobres i notes que Jacqueline Picasso va enviar a Palau; la dedicatòria del pintor en el llibre 'Parla Picasso' de la novel·lista i crítica d'art francesa Hélène Parmelin; l'original de "L'home i la dorment" ( "L'home i la dorment") on s'aprecia la dedicatòria de Picasso a Palau amb data del 17 de març de 1972, l'última vegada que es van veure.
A la imatge, agenda de Josep Palau i Fabre amb l'anotació del dia de la mort de Picasso. 4.4.1973. Fotografia de Dani Rovira.