La revista Bonart ha iniciat el seu 25è aniversari, que s’estendrà fins al novembre del 2025, amb una bateria d’activitats per tot el territori, que es presentaran oficialment el gener de l’any vinent. La VI edició dels Premis Bonart, que es va celebrar el divendres 22 de novembre del 2024, al Caixafòrum de Barcelona, va culminar una edició que reconeix la tasca de vint destacades institucions i professionals que han contribuït a la difusió i promoció de l'art contemporani i la cultura a Catalunya i arreu.
Es van lliurar premis a noves institucions i projectes amb una mirada més centrada en l’art contemporani. L’acte va ser presentat pel periodista cultural David Escamilla, codirector amb Ricard Planas del pòdcast Inclassificables de Catalunya Ràdio.
Tal com es va fer a l’acte celebrat a Girona, l’esdeveniment va tornar a comptar amb la projecció d’un videoart de Roc Parés que recollia les 200 portades creades per la revista durant aquests 25 anys, així com les aportacions audiovisuals de l’artista IEX Cosmonauta. També es van tornar a projectar vídeos sobre els inicis de l’editorial i Vasco Trilla, bateria, va acompanyar l'acte amb diverses actuacions improvisades.
Abans de l’entrega de premis, Ricard Planas, director de Bonart, va participar en una conversa amb Pere Almeda, director de l’Institut Ramon Llull, i Vinyet Panyella, membre del Consell de les Arts i de la Cultura (ConCA), sobre els 25 anys de Bonart. Van debatre sobre el paper que exerceixen aquestes dues institucions, les projeccions de futur i el paper essencial de l’art i la cultura.
A l’Auditori del CaixaForum, els guardons van ser entregats per: Narcís Planas i Anna Maria Camps (presidents d’honor de Bonart Cultural), Jordi Bosch (membre del Consell Assessor de Bonart, periodista i director de Banijay), Mireia Domingo (directora del CaixaForum de Barcelona), Albert Mercadé (historiador i crític d’art, director de la Fundació Arranz Bravo i president de l’Associació de Crítics d’Art de Catalunya), Marga Viza (directora d’art de la Fundació Catalunya La Pedrera), Edgar Garcia (director de l’ICEC, Institut Català de les Empreses Culturals), Jordi Badia (coordinador de sectors i estratègia cultural de l’Ajuntament de Barcelona) i Josep Maria Carreté Nadal (secretari general de Cultura).
Entre els premiats a Barcelona, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya va ser reconegut pels seus 40 anys de tasca en la vertebració cultural del país, destacant la seva consolidació del patrimoni industrial i el suport a les relacions entre art i ciència. També es va premiar el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) per la seva tasca de més de 30 anys en la difusió de les arts contemporànies i la reflexió sobre els reptes globals de la societat actual.
El premi a la reconeguda trajectòria internacional de la Galeria Miguel Marcos també va ser lliurat en aquest esdeveniment, així com pel seu paper en la difusió internacional del llegat de Joan Brossa. A més, el Govern d’Andorra va ser premiat pel seu nou Centre d’Art Andorra la Vella i per la seva programació d’alt nivell, acollint exposicions d’artistes com Victor Vasarely o Orlan. El Museu Guggenheim de Bilbao va rebre un premi especial per la trajectòria de la seva direcció des de la seva obertura, amb Juan Ignacio Vidarte al capdavant, consolidant el museu com una referència internacional.
A més, el Centre d’Art Terres de l’Ebre Lo Pati va ser premiat per la seva tasca en la difusió de l’art contemporani a les Terres de l’Ebre, i Art Singular va ser reconegut per la seva iniciativa d’apropar l’art a persones amb altres (dis)capacitats, des de la Fundació Josep Santacreu a Guissona. El Museu d’Art Prohibit també va rebre el premi per la seva aposta per donar visibilitat a l’art que sovint ha quedat invisibilitzat.
També es va premiar la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, que va ser reconeguda pel seu treball educatiu continuat i la seva connexió amb els agents culturals de Catalunya. Finalment, es va premiar Jaume Plensa per la seva exposició a La Pedrera, l’escenografia del Liceu i per la seva contribució a la internacionalització de l’art fet des de Catalunya.
Amb aquests actes de celebració, Bonart va voler valorar les iniciatives que han afavorit el creixement cultural i artístic de Catalunya, tant en l’àmbit local com internacional, reconeixent el compromís de les institucions, fundacions, administracions i professionals que treballen per l’art i la cultura.