La revista Bonart ha iniciat el seu 25è aniversari, que s’estendrà fins al novembre del 2025, amb una bateria d’activitats per tot el territori, que es presentaran oficialment el gener de l’any vinent. La primera d’aquestes activitats va ser la VI edició dels Premis Bonart, que es va celebrar el dimarts 19 de novembre del 2024, a l’Espai Fundació “la Caixa” de Girona.
L’Espai Fundació “la Caixa” de Girona va acollir l’acte de lliurament de premis a diverses entitats i iniciatives destacades en l’àmbit cultural de les comarques gironines.
Presentat pels periodistes Mercè Sibina i Jordi Grau, l’esdeveniment va comptar amb la projecció d’un videoart de Roc Parés que recollia les 200 portades creades per la revista durant aquests 25 anys, així com les aportacions audiovisuals de l’artista IEX Cosmonauta, encarregades d’introduir els premiats. També es van projectar vídeos sobre els inicis de l’editorial, i el bateria Ramon Prats va oferir una actuació musical improvisada. Abans de l’entrega de premis, Ricard Planas, director de Bonart, va participar en una conversa sobre el quart de segle de la revista i el paper essencial de l’art i la cultura, acompanyat de l’alcalde de Girona, Lluc Salellas, i del president de la Fundació de Girona i alcalde de Banyoles, Miquel Noguer.
Els guardons, una A d’Art de la tipografia Gaudí dissenyada per l’il·lustre Ricard Giralt-Miracle i que també serà la tipografia del nou logotip del grup Bonart Cultural, van ser entregats per destacades personalitats: Francesc Julià (fundador de Julià Grup i Kave Home), Pere Parramón (doctor en història de l’art, Màster en crítica d’art i subdelegat del Govern a Girona), Ana Colomer (directora de CaixaForum Girona), Quim Ayats (segon tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de Girona), Josep Berga (alcalde d’Olot), Ricard Font (director general de l’empresa municipal BIMSA), Montse Oller (vicepresidenta de la Fundació Lluís Coromina Isern i CEO del grup Agrienergia), Narcís Planas i Anna Maria Camps (presidents d'honor de Bonart Cultural), Antoni Bou (president de la Fundació Atrium Artis) i Sílvia Paneque (consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica).
Entre els guardonats, la Càtedra d'Art Contemporani de la Universitat de Girona va ser reconeguda pels seus 25 anys de recerca i difusió en l'art contemporani i la teoria de la cultura, així com pel seu paper com a seu de l'European Live Art Archive. També es va premiar l'Ajuntament de Castell, Platja d'Aro i s'Agaró per la seva tasca en la difusió de l’escultura pública al Parc dels Estanys, un espai que integra art i natura. A més, es va reconèixer el Museu elBulli 1846 com a pioner a escala mundial en la creació d'un espai museístic dedicat a la gastronomia, així com l'Escola d'Art i Disseny d'Olot per la seva tasca educativa i el suport a la iniciativa tipogràfica de Bonart a les capçaleres de tots els números.
Els premis van continuar amb la Fundació Valvi, guardonada per la seva tasca en la difusió de l'art contemporani a les comarques gironines durant més de vint anys, i la Diputació de Girona, que va rebre un reconeixement pel seu programa d'exposicions viatgeres, que porten l'art contemporani a municipis menys densament poblats. A més, la Fundació Estany va ser premiada pel seu projecte Art Especial, que ha aconseguit trencar les barreres entre l'art i la (dis)capacitat.
Els arquitectes de l’estudi RCR també van rebre un guardó per la seva trajectòria internacional, la seva contribució a la promoció dels valors de l'arquitectura i el paisatge, així com l’aposta per la iniciativa de la Vila - Lab de pensament. Finalment, la Fundació Angelus Novus va ser reconeguda per la seva tasca en la preservació i difusió de la figura de Walter Benjamin, especialment a través del projecte Casa Walter Benjamin a Portbou, i l'Ajuntament de l'Escala va ser premiat per la seva aposta per l'art contemporani mitjançant la seva àmplia programació cultural a diversos espais municipals, així com a través de les beques de primavera i el festival Muses.