FD_Online_BONART_1280X150

Exposicions

“Els invents del TBO i els seus dibuixants” al Museu de la Tècnica

“Els invents del TBO i els seus dibuixants” al Museu de la Tècnica
bonart manresa - 16/09/13

La Fundació Antigues Caixes Catalanes, BBVA i el Parc de la Sèquia organitzen la mostra Els invents del TBO i els seus dibuixants. Obres originals, del 20 de setembre al 20 d’octubre al Museu de la Tècnica de Manresa (Carretera de Santpedor, 55. Manresa). L’exposició repassa i homenatja els 12 creadors que han fet possible la popular secció de la publicació del 1923 al 1988. N’és el comissari Lluís Giralt, que hi aporta, també, els originals de la seva col·lecció familiar.

La mostra forma part del programa d’exposicions itinerants que la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA porten a diverses poblacions d’arreu de Catalunya en col·laboració i amb els centres culturals i expositius de les ciutats. L’objectiu del programa és fer accessible el coneixement de temes d’interès general que fomenten els valors i inciten a la reflexió a través d’expressions artístiques properes a les vivències de les persones i el territori. Es podrà visitar gratuïtament a l’equipament cultural manresà de dimarts a diumenge de 10 a 14h.

La popularitat del TBO i de la seva secció més longeva, la dels «Grans invents», va ser tan gran que, encara ara, quan algú té una idea sense gaire sentit, absurda o estrafolària, no és estrany que li diguin que el que proposa "sembla un invent del TBO". Los grandes inventos de TBO van quallar profundament en l’imaginari col·lectiu de diverses generacions, i el seu enigmàtic ‘autor’, el mític científic Franz de Copenhague, va esdevenir l’inventor oficial del país. Tot plegat no és gens casual, ja que els primers invents del TBO, encara sense la imaginària autoria del professor Franz, es remunten als anys vint, amb les creacions dels dibuixants Joan Martínez Buendía «Tínez» i Joan Macias «Nit», que és qui va fer els invents més creatius i de més gran mida al llarg de la història del TBO. I diem que no és gens casual perquè aquells eren temps de revolució industrial; un moment, en definitiva, en què s’imposava de forma definitiva el maquinisme industrial.Tampoc no deuria ser gens casual l’èxit posterior del propi Franz de Copenhague, ja que com explicava l’escriptor Terenci Moix, segurament «el professor Franz de Copenhague devia ser una de les escasses vocacions europeistes que es van permetre en l’Espanya franquista». En certa manera, la singular secció del TBO va ser per a molts nens i joves una primera aproximació, encara que esbojarrada i tot sovint irònica i absurda, al món de la ciència i la tecnologia. Possiblement, les influències més directes d’aquestes il·lustracions cal situarles als Estats Units, en la tira còmica The inventions of Professor Lucifer Gorgonzola Butts (1914-1964), de l’enginyer Rude Goldberg (1883-1970) i que van gaudir de tanta popularitat que es van arribar a convertir en una icona cultural. També a Anglaterra trobem un referent important. Es tracta del dibuixant William Heath Robinson (1872-1944), qui amb els dibuixos del professor Branestawn presentava dissenys inversemblants de màquines d’allò més inútils i estrafolàries. Sigui com sigui, el TBO, a partir dels guions de Buigas, i de la mà dels seus dibuixants d’invents, va saber agafar el testimoni d’aquests primers «dibuixants del maquinisme», i va propiciar, d’aquesta manera, la celebrada secció d’invents. És així com el invents van arribar al TBO a través del llapis de Joan Martínez Buendía “Tinez”, i el primer es va publicar en el número 264 de TBO, del 26 de març de 1923. Era una historieta de tres vinyetes que en principi no tenia ànim de continuïtat. No va ser fins al cap de 12 anys, concretament en el número 920, de l’1 de febrer de 1935, que el dibuixant Serra Massana va crear El Profesor Franz de Copenhague, encara que no tenia la imatge que avui tots coneixem. Finalment, al número 921, una setmana després, es va publicar un personatge amb l’aparença de l’autèntic Profesor Franz.  

No ha estat fàcil per als especialistes aconseguir el llistat exacte dels dibuixants que, en un moment o altre, van deixar la seva signatura al peu d’un gran invent. El que és clar és que, des del 26 de març de 1923, quan Joan Martínez Buendía “Tínez” va dibuixar el primer invent al TBO, fins als anys seixanta, quan els grans invents es van encarregar de manera exclusiva i íntegra (dibuixos i guió) a Ramon Sabatés, han estat diversos els artistes que, amb més o menys constància i amb més o menys intensitat, han traçat un o altre enginy. 

M_Online_BONART_180X180-25inclassificables

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90